Mistä tuotteita verkkokauppaan?

Verkkokauppaa perustaminen tai pyörittäminen ei onnistu ilman myytäviä tuotteita. Mutta miten tuotteita löytyy? Noudata näitä ohjeita.

Oma harrastuneisuus auttaa tunnistamaan hittituotteet

Verkkokauppaa perustaessa kannattaa ensin miettiä, mistä on itse kiinnostunut. Omia vahvuuksiaan on fiksua hyödyntää. Harrastuneisuus auttaa tunnistamaan juuri ne tuotteet, jotka Suomen markkinoilta puuttuvat. Vaatteita rakastava tunnistaa hyvän paitadiilin ja tietokonenörtti löytää parhaat DDR-muistikammat.

Tuotteiden laaduntarkastuskin onnistuu helpommin, kun kauppiaalla on valmiiksi kunnolliset taustatiedot alalta. Toisaalta myös mainonnan ja kohdeyleisöjen miettiminen on näin helpompaa.

Kotimaiset tukkurit ovat usein hankalia

Kun sopiva verkkokaupan ala on tiedossa, pitäisi jostakin löytää halvalla hyviä tuotteita myyntiin. Kotimaiset tukkurit ovat yksi mahdollinen lähde, mutta verkkokaupalle ne eivät välttämättä tarjoa parasta kilpailuetua.

Kotimaisten tukkurien kanssa ongelmana on, että K- ja S-ketju hallitsevat useimpia Suomen vähittäiskaupan aloja. Verkkokauppiaan on vaikea kilpailla isojen ketjujen kanssa.

Toisaalta kotimainen valikoima kärsii myös tuoreuden puutteesta. Jos verkkokauppias haluaa erottua kilpailijoistaan, hittituotteita pitää lähteä hakemaan rajojen ulkopuolelta.

Netin markkinapaikoilta voi aloittaa tuotteiden etsimisen

Verkkokaupan tavarantoimittajia voi etsiä ulkomailta karkeasti ottaen kahdella tavalla: netin kautta tai 18verkostoitumalla oman alan toimijoihin.

Netin selaileminen on helpoin tapa etsiä tuotteita. Esimerkiksi käymällä läpi Ebay– ja Alibaba-sivustoja saat jonkinlaisen käsityksen siitä, millaisia tuotteita on tarjolla ja mihin hintaan.

Kiinassa suurin vastaava markkinapaikka on Taobao.

Usein näiden sivustojen kautta löytyy pieniä kauppiaita, jotka eivät pysty vastaamaan verkkokaupan jatkuviin tarpeisiin. Mutta osa myyjistä on isompia tavarantoimittajia, ja heitä voit lähestyä vaikkapa sähköisesti viestillä, jossa kerrot lyhyesti, millaisia tuotteita tarvitset ja minkä määrän.

Vakoile myös kilpailevien kotimaisten verkkokauppojen tarjontaa ja yritä jäljittää näiden tuotteiden alkuperä.

Verkkokauppaan löytyy helposti tuotteita tukkusivustoilta

Netistä löytyy monia sivustoja, jotka on suunnattu erityisesti maahantuojille. Niiden kautta on mahdollista tilata helposti ja nopeasti tuotteita myyntiin. Ongelmana näiden sivustojen tarjonnassa on luonnollisesti se, että kyseiset tuotteet eivät ole täysin uniikkeja, vaan myös kilpailevat verkkokauppiaat pääsevät niihin helposti käsiksi.

Siksi uniikin huipputuotteen löytäminen suoraan nettihaulla voi olla vaikeaa.

Esimerkkejä netin kansainvälisistä tukkusivustoista:

Yritä päästä lähelle tuotteen alkulähdettä

Mitä helpommalla haluat tilata tuotteesi, sitä enemmän joudut maksamaan erilaisille välikäsille. Välikäsien määrä kannattaa kuitenkin yleensä minimoida verkkokaupan maahantuonnissa. Yritä päästä niin lähelle tuotannon alkulähdettä kuin mahdollista.

Aasialaisten valmistajien tapauksessa kielitaito voi estää suoraan tehtaalta tilaamiselle. Kiinaa osaavan agentin käyttäminen voikin tulla tarpeeseen. Suomessa tällaista apua saa Kiinatukusta ja kansainvälisesti Engtaobao-sivustolta.

Jos haluat myydä kiinalaisen sekatavaran sijaan isoja brändituotteita, silloin joudut todennäköisesti turvautumaan viralliseen maahantuojaan.

Messut ovat hyvä tapa löytää verkkokaupalle tavarantoimittajia

Oman alan messuilla kannattaa käydä. Kotimaisilla messuilla kiertäminen auttaa pitämään yllä yhteyttä omaan toimialaan ja sen trendeihin. Ulkomaalaiset messut ovat potentiaalisesti vielä hyödyllisempiä.

Messuilla käyminen Euroopassa tai jopa Kiinassa voi olla raskasta, mutta reissun onnistuessa voit saada uusia, korvaamattomia kontakteja. Nämä voivat olla tavarantoimittajia, valmistajia tai agentteja, joiden tunteminen antaa sinulle etumatkaa kilpailijoin, jotka tilaavat tuotteita yksinomaan verkon kautta.

Harkitse verkkokauppasi massatuotteiden personoimista

Jos olet tilaamassa Kiinasta geneeristä halpatuotetta verkkokauppaasi, harkitse tuotteen brändäämistä ja personoimista. Voit esimerkiksi painattaa tuotteeseen itse valitsemasi logon. Oma brändi on avuksi myös markkinoinnissa.

Laadunvalvonta on tärkeä vaihe aina, kun tilataan tuotteita ulkomailta. Se on kaksinverroin tärkeämpää, kun kyse on tehtaalta tilatusta kustomoidusta tuotteesta. Pidä huolta, että pääset hypistelemään verkkokauppaasi tulevia tuotteita ennen kuin tilauksesi laitetaan tuotantoon.